Skip navigation MENU

Werken in de horeca

Geplaatst op 14-01-2020 in Tips & tricks.

Binnen de horeca kun je aan de slag in een hotel, restaurant of café. Veel jongeren en studenten willen graag werken in de horeca. Dat is ook niet gek, want horecawerk brengt veel voordelen met zich mee. Lees op deze pagina alles over werken in de horeca.

Voordelen werken in de horeca

Wat is er leuk aan werken in de horeca? Wat zijn de voordelen? Wij hebben een aantal redenen op een rijtje gezet waarom een (bij)baan in de horeca absoluut het overwegen waard is.

  • Je hebt veel contact met mensen. Eén van de grote voordelen van werken in de horeca, is dat je heel sociaal wordt. Je praat de hele dag door met nieuwe en onbekende mensen. Je zorgt ervoor dat gasten een leuke tijd hebben en handelt klachten af.
  • Je ontwikkelt verschillende vaardigheden. Zo moet je bijvoorbeeld continue overzicht houden, leer je met verschillende systemen werken en leer je omgaan met minder leuke gasten. Dat zijn vaardigheden die ook op latere leeftijd van pas kunnen komen.
  • Je kunt goed verdienen. Zeker wanneer je in tijden van topdrukte werkt.
  • Je hebt flexibele werktijden. Flexibele werktijden kunnen zeker handig zijn, omdat je daardoor vaak beter in staat bent om je school- en werkrooster op elkaar af te stemmen.
  • Je leert hard werken. Op momenten van topdrukte ontkom je er niet aan. Dan moet er hard gewerkt worden. Hard werken leer je nergens zo goed als in horeca. Je ontwikkelt daardoor een bepaald doorzettingsvermogen. Dit doorzettingsvermogen komt ook in andere banen weer van pas.
Horeca vacatures bekijken

Nadelen horecawerk

Werken in de horeca heeft natuurlijk ook een aantal nadelen. De belangrijkste nadelen hebben we voor je op een rijtje gezet.

  • Je moet werken wanneer je vrienden uitgaan. Wanneer je veel in het weekend werkt, betekent dat ook dat zelf minder vaak op stap kunt met je eigen vrienden.
  • Je hebt soms te maken met veeleisende of ontevreden gasten. Als horecamedewerker leer je veel leuke nieuwe mensen kennen, maar soms krijg je ook te maken met minder leuke gasten. Ze kunnen bijvoorbeeld onredelijk doen of zelfs gemeen zijn. Dan is het belangrijk dat je vriendelijk en professioneel blijft.
  • Onzekere werktijden. Flexibele werktijden kunnen zeker een voordeel zijn, maar ze kunnen soms ook in je nadeel werken. Soms word je opgeroepen om te werken, terwijl het je misschien totaal niet uitkomt. Of je wordt eerder naar huis gestuurd omdat het te rustig is. Daar moet je wel mee om kunnen gaan.

Werken in de horeca – tips

Werken in de horeca is leuk, maar het is soms ook behoorlijk aanpoten. Het is jouw taak om de bezoekers een goede tijd te bezorgen. Hoe doe je dat? En hoe zorg je ervoor dat je dit werk zo lang mogelijk vol kunt houden? Een aantal tips.

  1. Werk aan een goede timing. Wanneer je in een restaurant of café werkt, is het belangrijk dat mensen niet te lang op hun eten of drinken hoeven te wachten. Aan de andere kant wil je ook voorkomen dat mensen te snel hun eten krijgen. Daardoor kunnen gasten een opgejaagd gevoel krijgen. Een goede timing is dus erg belangrijk.
  2. Weet wat er op de kaart staat. Het opnemen van bestellingen kan extra tijd kosten wanneer je niet in grote lijnen weet wat er op de kaart staat. Hoe beter je de kaart dus kent, hoe makkelijker je werk wordt.
  3. Zorg voor overzicht. Werken in de horeca kan soms erg hectisch zijn. Dan is het belangrijk dat je overzicht kunt houden. Van welke gasten moet je nog een bestelling opnemen? Wie moeten er nog drinken? Waar moeten er bordjes worden opgehaald? Wie wil er afrekenen? Hoe beter je in staat bent om overzicht te houden, hoe efficiënter je kan werken. Ook kan het je dat een hoop stress schelen.
  4. Houd in de gaten of er nieuwe gasten zijn. Focus je tijdens je dienst niet alleen op de mensen die jij bedient, maar kijk ook regelmatig of er nieuwe gasten zijn. Ontzettend lang moeten wachten tot je een tafeltje toegewezen krijgt is voor veel mensen namelijk ontzettend vervelend.
  5. Zorg goed voor jezelf. Werken in de horeca kan ontzettend veel energie kosten. Zorg daarom goed voor jezelf, met name ook buiten werktijden om. Eet gezond, slaap goed en neem de tijd te ontspannen. Hierdoor houd je werken in de horeca langer vol.
Horeca vacatures bekijken

Werken in de horeca zonder ervaring

Wil je graag werken in de horeca maar heb je nog geen ervaring? Geen probleem. Er zijn vaak genoeg vacatures te vinden waar niet om ervaring wordt gevraagd. Ben je sociaal en heb je veel energie? Dan zijn er altijd horecabedrijven die je graag willen aannemen. Veel vaardigheden ontwikkel je tijdens het werk. Je kunt eventueel ook speciale trainingen volgen.

Vanaf welke leeftijd mag je in de horeca werken?

De minimum leeftijd om in de bediening van de horeca mogen te werken is in principe 13 jaar, maar er gelden per leeftijd wel regels voor wat je wel en niet mag doen. Zo mag je bijvoorbeeld als 13- of 14-jarige alleen tijdens vakanties werken en op niet-schooldagen. Werken op zondag is niet toegestaan. Daarnaast mag je niet met machines werken en mag je alleen licht werk doen, zoals helpen bij het bedienen.

Ook als 15-jarige mag je niet werken met machines, zoals afwasmachines of kassa’s. Wel mag je meer werken. Zo mag je bijvoorbeeld op zaterdag óf zondag werken, met toestemming van je ouders. Verder mag je in een vakantieweek maximaal 40 uur werken, in een schoolweek 12 uur. Onder de 16 jaar is het niet toegestaan om ergens te werken waar alcohol wordt geschonken. Vanaf 16 jaar mag dat wel. Verder geldt dat je als 16- of 17-jarige maximaal 45 uur per week mag werken. Schooltijd hoort daar ook bij.

Werken in de horeca?

Wil jij graag werken in de horeca? Schrijf je dan in bij ons uitzendbureau! Wij helpen jou bij het vinden van een leuke en geschikte horecabaan.

Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. De Europese wetgeving maakt onderscheid tussen cookies die functioneel of niet privacygevoelig zijn en cookies die mogelijk wel privacygevoelig kunnen zijn (PII). Deze website gebruikt beide soorten cookies. Door hiernaast op ‘OK, sluiten’ te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, geeft u toestemming voor het plaatsen van cookies. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren