Skip navigation MENU

Van ‘tapnoob’ naar tapbaas

Geplaatst op 07-09-2017 in Tips & tricks.

En dat in maar 10 stappen!

Een goed biertje drinken kan iedereen, een goed biertje tappen is een ander verhaal. Jij als  bierliefhebber geniet van een perfect getapt biertje, dit gun je jouw gast toch ook? Stop met het verspillen van bier, volg onderstaande stappen en wordt de baas van de tap.

Stap 1

Voordat we hard aan de slag gaan, zorgen we ervoor dat we goed voorbereid zijn. Hebben we glazen? Is het vat aangesloten? Spoelbak gevuld met water, speciale zeep en borstels? Hebben we een glas gevuld met water met daarin een afschuimer? Staan de bierviltjes klaar? Check, check, check? Let’s go!

Stap 2

Pak een glas. Is het glas vies? Giet het bierrestje dat nog in het glas zit in de afvoer.

Stap 3

Schoon en rein moet je  bierglas zijn! Reinig het glas van binnen en van buiten. Vanuit je pols draai je het glas en beweeg je het op en neer over de middelste spoelborstel. Let op dat het onderspoelkraantje aan staat. Stromend water zorgt ervoor dat het water minder snel vervuild raakt.

Stap 4

Controleer het glas. Check of het water als één film uit het glas loopt.  Het glas is pas écht bierschoon als je geen droge plekken meer ziet.

Stap 5

Spoel het glas na. Zo bevochtig je nogmaals het glas, koel je het af en weet je zeker dat er geen zeepresten achterblijven.

Stap 6

In je ene hand heb je het glas vast, deze hou je in de buurt van (NIET onder!) de tapkraan. Met je andere hand open je de kraan in één snelle en vloeiende beweging. Laat het eerste propje schuim eruit lopen.

Stap 7

Daar gaan we dan, onderweg naar dat perfect getapte biertje. Hou het glas schuin onder de bierkraan, in een hoek van ongeveer 45 graden. Let goed op de schuimvorming! Door te spelen met de hoek waarin je het glas vasthoudt onder de tap, kun je de schuimvorming regelen. Zorg ervoor dat de tuit van de tapkraan niet in aanraking komt met het glas over het bier in het glas.

Stap 8

Bereikt het schuim de rand van het glas? Sluit dan de tapkraan met dezelfde snelle en vloeiende beweging als waarmee je de tap opende. Door haperingen kun je de schuimkraag kapot maken en dat is zonde! Zet het glas neer op het lekblad. Niet onder de tapkraan, want dan kunnen er druppels in de schuimkraag vallen.

Stap 9

Pak de afschuimer uit het glas water. Terwijl het bier omhoog komt, zet je de schuimspaan in een hoek van 45 graden op de bovenkant van het glas en schuim je het bier af. Zet de schuimspaan weer terug in het glas water.

Stap 10

Serveer het glas, met het logo naar de gast toe, op het viltje.

Cheers!

PS. Elke tap is weer anders en het zal elke keer weer even wennen zijn. Maar oefening baart kunst! Wees niet bang wanneer het je niet gelijk lukt om dat perfecte biertje te tappen. Ga ervoor! Wie weet sta je dan binnenkort net zo te shinen als deze mannen:

 

Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. De Europese wetgeving maakt onderscheid tussen cookies die functioneel of niet privacygevoelig zijn en cookies die mogelijk wel privacygevoelig kunnen zijn (PII). Deze website gebruikt beide soorten cookies. Door hiernaast op ‘OK, sluiten’ te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, geeft u toestemming voor het plaatsen van cookies. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren