Skip navigation MENU

Michelinsterren 2018

Geplaatst op 11-12-2017 in Blog.

Vanochtend is in het De La Mar Theater in Amsterdam de Michelin gids voor 2018 gepresenteerd.  Al ruim 100 jaar wordt de Michelin Gids uitgegeven. Wat in 1905 begon als een gids om chauffeurs te wijzen op goede restaurants en hotels, is het vandaag de dag een gids waarin restaurants met de beste keukens worden benoemd. Nederland is na vandaag een derde driesterrenrestaurant rijker en een aantal restaurants hebben hun eerste ster ontvangen. Helaas is ook een ster verloren gegaan in Maasbracht, bij Da Vinci. Die ging terug van twee naar één ster.

Dat Nederland een derde driesterrenrestaurant rijker is, is best bijzonder. Er zijn er ‘maar’ 117 in de wereld. De gelukkige is Inter Scaldes in Kruiningen, waar ze maar al te blij zijn met hun derde ster. Door velen al verwacht, ze hebben er dan ook hard voor gewerkt.

Een Michelinster krijg je niet zomaar. De restaurants worden door Michelin-inspecteurs anoniem bezocht en beoordeeld. Aan de hand van vijf criteria wordt vastgesteld of een restaurant Michelinster-waardig is:

  1. De kwaliteit van de geserveerde producten;
  2. De persoonlijkheid van de keuken;
  3. De beheersing van kooktechnieken en smaken;
  4. De prijs-kwaliteitverhouding;
  5. De consistentie.

Op basis hiervan wordt bepaald of en hoeveel sterren een restaurant verdient. Eén ster staat voor een uitstekende keuken, twee sterren voor een verfijnde keuken die het omrijden waard is en bij drie sterren is het een uitzonderlijke keuken, die een speciale reis verdient.

Hoewel bij het uitreiken van de sterren geen rekening wordt gehouden met de bediening, staan de sterren indirect toch ook voor uitstekende service. Het gaat dus écht om het eten, niet om de perfecte bediening. Het keurmerk voor de bediening wordt aangeduid met bestekjes, hiervoor kan het restaurant er maximaal vijf krijgen. Al met al gastvrijheid op en top en met een hoop passie, waar we altijd nog van kunnen blijven leren!

Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. De Europese wetgeving maakt onderscheid tussen cookies die functioneel of niet privacygevoelig zijn en cookies die mogelijk wel privacygevoelig kunnen zijn (PII). Deze website gebruikt beide soorten cookies. Door hiernaast op ‘OK, sluiten’ te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, geeft u toestemming voor het plaatsen van cookies. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren