Skip navigation MENU

Eisbein met Krusovice Cerne Schwarzbier

Geplaatst op 07-11-2018 in Koken met bier.

De zomer hebben we inmiddels achter ons gelaten en het aftellen naar kerst is begonnen (ja sorry, maar het is echt waar: 48 dagen!). Gelukkig maakt het voor de overheerlijke bierrecepten van Maarten niks uit en hebben we ook voor deze tijd van het jaar een overheerlijk recept voor je klaarliggen. Niks missen van de bierrecepten van Maarten? Volg hem dan op Instagram: Koken met bier. 

Vandaag gaan we voor een traditioneel Tsjechisch recept, met een beetje van Maarten: varkensknie, beter bekend als Eisbein of Scheinshaxe, met een heerlijk donker Cerne Schwarzbier. Houdt er rekening mee dat wanneer je bedenkt om dit te willen bereiden het nog vier (!) dagen duurt voordat je ervan kunt genieten. Je moet het stuk vlees namelijk drie (!) dagen pekelen in de koelkast. 🙂  En hoe je dat doet, dat lees je hieronder.

De hamschijf bewaar je drie dagen in de koelkast in een zoutoplossing. Hoeveel water en zout je daarvoor nodig hebt, bereken je als volgt.

  • Hoeveelheid ml water = gewicht / 3
  • Hoeveelheid zout = hoeveelheid ml water / 10

Benodigdheden

  • 1,5 kg hamschijf
  • 500 ml water
  • 50 gram zout
  • 2 uien
  • 9 knoflook tenen
  • 8 tl mosterd (hiervoor kun je ook Maartens bier mosterd gebruiken)
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tl karwij
  • 1 tl peper
  • 1 tl zout
  • 6 pimentkorrels
  • 3 laurierblaadjes
  • 1/2 tl majoraan
  • 1 flesje Krusovice Cerne Schwarzbier (mocht je dit niet kunnen vinden, kies dan een heerlijke dubbel)

Wat moet je doen?

  1. Meng het water en het zout in een zakje samen met de hamschijf en laat het vlees 3 dagen pekelen in de koelkast;

Na drie dagen:

  1. Verwarm de oven voor op 120 graden;
  2. Snij de uien en rasp de knoflook;
  3. Meng de mosterd met de knoflook, paprikapoeder, karwij, peper en zout en marineer de Eisbein met het mengsel;
  4. Leg de Eisbein in een ovenschaal, strooi de uien eroverheen, samen met de laurierblaadjes, piment, majoraan en Krusovice Cerne;
  5. Zet de Eisbein drie uur in de oven op 120 graden en keer hem om het uur om;
  6. Haal de Eisbein uit de ovenschaal en leg hem op het rooster. Zet het rooster met de Eisbein nog een uur in de oven op 220 graden. Zet vervolgens de oven uit en laat nog tien minuten rusten;
  7. Genieten!

Heb jij je al volledig overgegeven aan de winter? Serveer de varkensknie dan met zuurkool, mierikswortel en mosterd.

Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. De Europese wetgeving maakt onderscheid tussen cookies die functioneel of niet privacygevoelig zijn en cookies die mogelijk wel privacygevoelig kunnen zijn (PII). Deze website gebruikt beide soorten cookies. Door hiernaast op ‘OK, sluiten’ te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, geeft u toestemming voor het plaatsen van cookies. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren